Креветки – суперфуд минулого, сьогодення й майбутнього

Креветки є одним з найвідоміших морепродуктів у світі і свою популярність вони здобули дуже давненько, ще за часів Стародавньої Греції. Їх згадують у своїх творах античні письменники, а науковці знаходили креветки у археологічних розкопках на місцях стародавніх міст.

Креветки є одним з найвідоміших морепродуктів у світі

Різноманіття креветок

Існує понад 2000 видів креветок, і вони розрізняються за розміром, кольором та місцем «проживання». Деякі види — дуже маленькі, і мають довжину менше 1сантиметра, інші види можуть досягати до 25 сантиметрів, і виглядають дійсно величенькими.

Свіжі креветки сірого, зеленуватого або навіть коричневого кольору. Вони набувають характерного червоного відтінку лише після приготування завдяки пігменту астаксантину, який звільняється під час нагрівання.

Різні види креветок

Креветки — вважають  «суперфудом». Адже вони багаті на омега-3 жирні кислоти, які покращують роботу серця та мозку. Також є чудовим джерелом білка і містять багато вітамінів та мінералів - В12, селен, фосфор і йод.

Вирощування креветок. Акваферми

Більшість креветок, які продаються на світовому ринку морепродуктів, вирощують на спеціальних фермах. Їх називають акваферми, і побудована там система дозволяє контролювати середовище, харчування та навіть температуру води. Такі водні ферми — майбутнє промисловості. Природні ресурси морських креветок виснажуються через надмірний вилов, тому акваферми дозволяють задовольнити цей попит, не шкодячи природному середовищу.

Акваферми для вирощування креветок

Загалом, найбільшими виробниками креветок є Таїланд, В'єтнам, Індія та Еквадор. Ці країни відомі своїми великими фермерськими господарствами, де вирощують креветки для експорту в усьому світі. Креветки, що представлені в асортименті «Морського Дому», привезені ексклюзивно з Індії. Індійські креветки  - особливі, адже мають дещо солодкий смак і ніжну текстуру, та вирощуються в природних умовах з мінімальним впливом на навколишнє середовище.

З креветками можна приготувати безліч страв: салати, суші, пасту, супи, закуски та навіть десерти (наприклад, смажені креветки з карамелізованим соусом). Вони є чудовим додатком як до вишуканої кухні, так і до страв швидкого приготування.

Суп Том Ям з креветкамиСмажені креветки у маслі

Як правильно варити креветки

Для того, щоб правильно зварити креветки, необхідно їх промити під холодною водою, щоб видалити зайві домішки та очистити. У кип’ячену воду додати трохи солі, лавровий лист або інші прянощі за смаком (часник, перець, зелень на вибір). Далі слід додати креветки у киплячу воду та варити приблизно 2-3 хвилини, поки вони не стануть рожевими та матовими. Якщо варити довше, вони можуть стати жорсткими. Морожені креветки потрібно варити трохи довше — 5-6 хвилин. Як тільки вони стануть рожевими та піднімуться на поверхню, їх можна витягувати.

Після варіння треба одразу вийняти креветки з води і покласти у холодну воду з льодом, щоб зупинити процес приготування. Це допоможе зберегти їх ніжну текстуру.

Обирайте креветки з асортименту «Морського Дому». Це  універсальний інгредієнт для багатьох страв, від салатів до пасти. Популярний у всі часи, доповнить й урізноманітнить ваше щоденне меню.

Поділитися в соц. мережі: