Водорості норі або листи норі
Водорості норі (листи норі) — це не просто інгредієнт для суші. Це цінний, важливий продукт, особливо в східній кухні, з довгим ланцюжком виробництва. Вирощування норі є складним та високотехнологічним процесом, і розпочався він в Японії ще кілька століть тому. Сьогодні більша частина норі вирощується на спеціальних морських плантаціях, в основному, у Японії, Кореї та Китаї. А процес виглядає так.
Як виготовляють норі?
Спочатку збирають спори водоростей з дикорослих рослин і поміщають їх на сітки або мотузки в спеціальних водних резервуарах. Саме там вони проростають.
Як тільки водорості виростають до певного розміру, їх переносять у морську воду. Спеціальні підводні ферми, розташовані вздовж узбережжя, створюють ідеальні умови для їх зростання. Важливо багато факторів: температурний режим, освітлення і припливи води, адже водорості потребують і сонця, і особливого водного середовища для фотосинтезу. Водорості ростуть на сітках, занурених у воду на певну глибину, щоб забезпечити доступ до сонячного світла і поживних речовин.
Врожай норі збирають кілька разів на рік, зазвичай, у зимові місяці, коли умови для їх зростання найкращі. Після збору водорості промивають, подрібнюють і пресують у тонкі листи, які сушать на сонці або в спеціальних сушарках.
Коли закінчуються такі складні процеси вирощування, багато в чому залежні від природніх умов, норі фасують та готують до продажу.
Як вибрати якісні норі?
Якісні норі завжди суцільні та без дірочок в листі. Якщо водорості виростали в умовах, де були сильні течії або хвилі, листя може пошкоджуватись і мати невеликі отвори в листах. Також дірочки можуть з’являтися під час обробки чи сушіння, особливо, якщо листи нерівномірно висихають або деякі частини листя були тоншими. Такі норі не вважаються якісними і мають нижчий попит.
Суцільні, не пошкоджені норі - більш високоякісні, оскільки вони мають цілісний, рівний вигляд і гладку текстуру, без видимих пошкоджень. Це означає, що листи вирощувались в контрольованих умовах, де хвилі і морські умови не впливали на цілісність водоростей. А також, надалі оброблялися на відповідних сучасних виробничих потужностях.
Працюючи з найкращими виробниками у цій галузі, Морський Дім забезпечує заклади HoReCa України тільки високоякісними норі.
Доречі, з норі можна приготувати не тільки суші.
Що можна приготувати з норі окрім суші?
Це досить універсальний інгредієнт, який використовують для таких страв:
- Онінгірі (Onigiri) - японські рисові кульки, які загортають у листи норі. Начинка може бути різною: риба, овочі, м'ясо або навіть солоний сливовий пастет (умебоші). Темакі (Temaki) - різновид суші у вигляді конуса з норі, в який кладуть рис та інгредієнти (риба, овочі, морепродукти).
- Салати з норі –подрібнені листи норі можуть додаватися до салатів як ароматна прикраса або інгредієнт. Їх використовують для додання текстури і легкого морського смаку.
- Супи з норі - листи норі додають у різні супи, зокрема до місо-супу, рамену. Вони швидко розмокають і додають страві цікавого смаку.
- Сендвічі та рулети - листи норі можуть використовуватися як смачна оболонка для різних варіантів закусок. Ви можете загорнути в норі рис, овочі або навіть ковбаси та подати це як альтернативу класичним сендвічам.
- Норі чіпси -листи норі нарізають на смужки, злегка змащують олією та запікають в духовці до хрусткого стану. Їх можна приправити сіллю, кунжутом чи іншими спеціями для більш насиченого смаку.
Обирайте найкращі норі для ваших страв в «Морському Домі».
Наш асортимент представлений торговими марками JS, Kimnori (Корея), Takaokaya (Японія) – відомими торговими марками, визнаними у всьому світі. Це ідеальні продукти для професійного використання. А якщо вам потрібна допомога чи консультація по іншим азійським продуктам – пишіть чи дзвонить вже сьогодні.
“Морський Дім” завжди відкритий до співпраці та партнерства заради нашого спільного успіху!