Не суші єдиними: що таке міцукан і з чим його їдять?

Взагалі-то Міцукан (Mizkan) – це назва японської компанії, яка виготовляє різноманітні оцти, соуси та приправи. Діяльність компанії розпочалася у 1804 році з виготовлення рисового оцту. Спочатку  рисовий оцет використовувався для виготовлення суші. Він служив чудовим консервантом для рису та риби, а також антибактеріальним засобом для сирої риби та морепродуктів. Вже скоро компанія вийшла за межі Японії та завоювала першість серед виробників рисового оцту у світі.

Як тільки бренд вийшов на світовий рівень, рисовий оцет (мова йде саме про білий рисовий оцет, так як існують ще й інші види) почали називати просто міцуканом (те ж саме було, наприклад, з копіювальним апаратом, який на честь компанії-виробника назвали ксероксом). Отож, якщо ви ще вважаєте, що міцукан – це особливий вид приправи для суші-рису або особливий вид рисового оцту, то це не так. І запам’ятайте: для суші використовується лише рисовий оцет і ніякий більше. По-перше, він має майже прозорий колір, тому не змінює колір самого продукту. По-друге, його смак та аромат набагато м’якші та дещо солодкуваті від інших оцтів, тому готова страва не буде «бити» різким запахом та смаком. По-третє, рисовий оцет не погіршить структуру рису та риби.

Але, білий рисовий оцет використовується не лише для суші. Він надає стравам неповторного аромату , тому майже кожен азіатський рецепт (і не тільки) має його у своєму складі. Ми відібрали для вас найрозповсюдженіші варіанти його застосування.

1.    Для приготування більш складних соусів, які потім використовуються для приготування страв або як дипи:

  • світ чилі соус;
  • кисло-солодкий соус;
  • теріякі;
  • хойсин;
  • та інші.

2.    Для приготування маринадів. Окрім як для суші, ще готують маринади для м’яса, птиці, риби.

3.    Безпосередньо при приготуванні страв. Наприклад, карп в кисло-солодкому соусі, китайський гостро-кислий суп.

4.    Для приготування салатних дрессингів.

Поділитися в соц. мережі: